Nakládání s potravinami

  Příručky k povodňové ochraně > Sanační práce a obnova  

Nakládání s potravinami

Previous pageReturn to chapter overviewNext page   Tisk této stránky
Zaplavené zemědělské plodiny
Všechny zemědělské plodiny, které byly zaplaveny povodňovou vodou, kaly a bahnem, je nutné považovat za zdravotně závadné. Tyto plodiny v žádném případě nejezte. O použití ke krmení zvířat musí rozhodnout veterinární lékař.
Ovoce na stromech a keřích, které nebylo zaplaveno, je možno jíst po důkladném umytí pitnou vodou.
Zaplavené potraviny nehermeticky uzavřené
Zásadně nejezte potraviny zaplavené povodňovou vodou, kalem a bahnem s výjimkou potravin hermeticky balených ve skle a plechu (konzervy).
Zaplavené potraviny s výjimkou hermeticky balených zlikvidujte (uložte do označených kontejnerů).
Zaplavené potraviny hermeticky uzavřené
Potraviny hermeticky balené ve skle a plechu (konzervy) je nutno před použitím očistit a dezinfikovat (viz dále)
Čištění obalů hermeticky balených potravin
odstraňte nálepku
umyjte konzervu v čisté vodě se saponátem
umyjte konzervu v roztoku dezinfekčního prostředku a poté opláchněte pitnou vodou
Zlikvidujete konzervy, jestliže:
obal konzervy (plech, sklo, uzávěr) byl narušen
suchý obsah je zvlhlý
obal je silně pomačkán – není jistota, zda je obal opravdu neporušen
znečištění uzávěru nelze odstranit očištěním a dezinfekcí
Chlazené nebo mražené potraviny
zlikviduje, jestliže
chlazené potraviny byly ponechány nad teplotou 6°C déle než 4 hodiny
mražené potraviny roztály a byly tak ponechány déle než 2 hodiny
jeví jakékoliv odchylky od standardní kvality (např. zapáchají) nebo přišly do styku se záplavovou vodou.
Ostatní potraviny vystavené zátopové vodě
zlikvidujte
otevřená balení, která byla v kontaktu se záplavovou vodou
neotevřená balení potravin v papírovém obalu nebo s víčkem z voskovaného papíru, s netěsnícím plastovým víčkem zejména v případě, že obsahují majonézy a dresinky
sáčková balení koření, bylin, čaje
mouku, obiloviny, cukr, kávu v sáčcích a pytlích
všechny potraviny v papírových, látkových a celofánových obalech, i když vypadají jako suché a neporušené (např. sůl, cereálie, těstoviny, rýže, sušenky, crackery, čokoláda, bonbóny aj.)
všechny potraviny neuzavřené hermeticky (např. instantní kakao, směsi na pečení aj.)
balené nápoje, které nejsou hermeticky uzavřeny.

Máte-li jakékoliv pochybnosti o nezávadnosti potraviny, zlikvidujte ji! V případě prvních příznaků onemocnění (bolest břicha, průjem, teploty) raději kontaktujte svého lékaře. Nepodceňujte počáteční lehké příznaky!

 

Soubor: broz_popo_potraviny.htm


Příručky k povodňové ochraně > Sanační práce a obnova  > Nakládání s potravinami

 | nahoru |

stránka aktualizována: 24.6.2013, publikována: 13.2.2015